УкраїнськаEnglish
Шрифт
   

Фестиваль у Збаразькому замку: «Від Середньовіччя до сучасності»


30 серпня у Збаразькому замку відбувся історико-фольклорний мистецький фестиваль «Від Середньовіччя до сучасності». Організаторами свята були директор Всеукраїнського фестивалю «Зустрічі друзів», що проходить щороку в Тернополі, Сергій Бачинський і заслужений артист України Анатолій Фіґлюк. Мета заходу – популяризація туристичних шляхів Тернопілля і проведення культурно-мистецької події не в закритому приміщенні, а просто неба.

– Ми вперше проводимо таке свято, – каже Сергій Бачинський. – Хотіли організувати нестандартне дійство, щоб не просто концерт, а поєднати все разом – й українську кухню, і виступи артистів, і лицарський турнір, і стилізовану фотосесію… Саме тому фестиваль проходив на території Збаразького замку (історична пам’ятка ХVІІ ст. – ред.), що дозволяло ще більше пройнятися атмосферою свята, настроєм і духом середньовічної епохи… Наступного року плануємо провести фестиваль у Вишнівецькому замку, а якщо й надалі все буде добре, то фестивалі відбуватимуться щороку в іншому замку.

Програма фестивалю складалася з кількох частин. Розпочалося все з фольклорного свята «Серпанок», де були представлені українські народні танці, а паралельно відомий тернопільський ресторатор Ігор Палій проводив майстер-клас з приготування українських страв. Ще однією родзинкою програми був лицарський турнір, де на мечах відтворювали бої воїни Київської Русі, благородні лицарі і кровожерливі вікінги. Після того гості свята могли сфотографуватися з живими скульптурами Львівського театру живих скульптур. Завершилося свято гала-концертом, на якому виступили Адріана Гарматюк, Зоряна Юдін, Надія Гураль, Ігор Юрковський та гурт «Фанфари Купали», Олег Павленко та ін.

– Це був «відкритий» захід для наших партнерів і друзів, – пояснює Сергій Олександрович, – тому вхід був тільки за запрошеннями. Звісно, оскільки свято проводили вперше, то нам ще є над чим працювати, удосконалюватися, але ми задоволені. Головне, що сподобалося людям і, гадаю, нам вдалося досягти поставленої мети.